Siklóernyő - Airborne Siklóernyő - Airborne

Gyakori kérdések

Mi a siklóernyő és a siklóernyőzés?

Mi a siklóernyő és a siklóernyőzés?

Siklóernyő:

A siklóernyő a legkönnyebb, egyben a legolcsóbb olyan repülőeszköz, amellyel az ember hosszabb repüléseket végezhet. A siklóernyő egy speciális anyagú, kétrétegű szárnyfelület, amelynek nincs merev váza: az ernyőt a légcellák elején beáramló levegő nyomása feszíti ki, a pilóta beülőhevederét pedig soktucatnyi vékony, erős zsinór tartja. Éppen ennek köszönhető, hogy a siklóernyő csak pár kilót nyom, és összehajtva egy nagyobb hátizsákba belefér.

A siklóernyő kormányzsinórokkal, nagyon precízen irányítható. Valamennyi repülőeszköz közül a legkisebb fel- és leszállóhelyre van szüksége, ezért olyan helyeken is fel és le lehet vele szállni, ahol pl. sárkányrepülővel, vitorlázó repülőgéppel nem. A mai siklóernyők átlagos repülési sebessége kb. 20 és 55 km/h között változtatható.

 

Siklóernyőzés:

A siklóernyőzés egy több mint harmincéves múltra visszatekintő, egyre népszerűbb légisport. A többi függő vitorlázó sportághoz, azaz a sárkányrepüléshez és a vitorlázó repülőzéshez hasonlóan a siklóernyős pilóta is a felszálló légáramlatok segítségével igyekszik minél tovább a levegőben maradni, illetve minél messzebb eljutni. A siklóernyős többnyire hegyoldalról, vagy sík vidékről, csörlő segítségével száll fel. A szél és az emelkedő légbuborékok segítségével órákig a levegőben maradhat, és közben messzire, akár több száz kilométerre is elrepülhet. A siklóernyőzés alapjai egy nyolc-tíz hétvégés elméleti-gyakorlati kurzus során biztonságosan megtanulhatók, ekkor a pilóta már önálló repülésekre képes.

 

Siklóernyős alaptanfolyamunk időpontjait itt találod:

 

 

További cikkek: